Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο Κυριάκος Ευθυμίου διαβάζει Καβάφη και Μόντη

Το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση ανάγνωσης ποιητικών κειμένων του Κ. Π. Καβάφη και του Κώστα Μόντη από τον ηθοποιό-ποιητή Κυριάκο Ευθυμίου. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης.
Ο Κυριάκος Ευθυμίου, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, γεννήθηκε το 1954 στη Λευκωσία. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε ελεύθερα σχήματα και στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Γράφει ποίηση και θέατρο (πρώτο κρατικό βραβείο Κύπρου, 1982).
Το 2005 εξέδωσε τον ψηφιακό δίσκο «Κ. Π. Καβάφης: Ποιήματα», με 50 ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, σε δική του επιμέλεια και ανάγνωση. Ακολούθησαν τρεις ψηφιακοί δίσκοι με αναγνώσεις από το ποιητικό έργο των Παντελή Μηχανικού, Θεοδόση Νικολάου και Κυριάκου Χαραλαμπίδη (2008) και ένας τριπλός ψηφιακός δίσκος με αναγνώσεις ποιημάτων του Κώστα Μόντη (2009).
Η αναγνωστική του πρόταση έχει ήδη παρουσιαστεί στη Λευκωσία, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Στοκχόλμη και στις Βρυξέλλες, ενώ έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις στο Βερολίνο και στο Λονδίνο.
Ενδεικτικό είναι το κείμενο του Δημήτρη Γκιώνη στην Ελευθεροτυπία (εδώ).
Για τον Αλεξανδρινό χρήσιμη είναι η πάντα η ιστοσελίδα, ενώ αποκάλυψη είναι η σελίδα του Κυπρίου ποιητή (εδώ). Να χαιρετήσουμε ακόμα την είσοδο του Εργαστηρίου στην μπλογκόσφαιρα (εδώ) από την οποία μάθαμε και τα τελευταία νέα για το αρχείο Κοτζιούλα ενώ για τον διευθυντή του Εργαστηρίου Τάκη Καγιαλή μαθαίνουμε εδώ.
Τέτοιες εκδηλώσεις έπρεπε να κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη ρουτίνα του. Δύο ή τρεις το μήνα για να μην πω και περισσότερες. Και μέσα στην πόλη οι περισσότερες (αλλά σε ποιες αίθουσες αλήθεια που δεν υπάρχουν πολλές). Γιατί η γνώση (αλλά και οι αισθήσεις) είναι ζήτημα εκπαίδευσης.