Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Palyrria, Ζακ Στεφάνου, B.D. Foxmoor, Αθεράπευτοι και... Μαρξιστικό καφενείο


Δύο πολύ καλές επιλογές για μουσική στο Θυμωμένο Πορτραίτο, (Καποδιστρίου 20, τηλ. 2651068550) Παρασκευή και Σάββατο.
13.3- Οι PALYRRIA. Δέκα χρόνια κλείνει το γκρουπ, από τα πιο χαρακτηριστικά αυτού του ήχου που τον λένε World-Electro. Μουσικές από την ελληνική παράδοση μέσα από σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους (electro, dub, techno κ.α). Τη συναυλία θα ανοίξει ο Βαγγέλης Μπουλουχτσής. Στις 22.30 με είσοδο 10 ευρώ- φοιτητικό 7 ευρώ. Ενημερωμένη είναι η σελίδα τους στο myspace: www.myspace.com/palyrria.
14.3 Ζακ Στεφάνου και Μπάντα Κοάλα- Έχει ρεύμα, τον συμπάθησαν και κάμποσοι όταν είχε έρθει ξανά, οπότε επανέρχεται. Ένα πολύ νέο παιδί, που του αρέσει το ροκ και ο καλός στίχος και φτιάχνει καλές και διασκεδαστικές συναυλίες. Αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε ανοιξιάτικη περιοδεία όπως είδαμε και στο www.myspace.com/zakstefanou. Στις 22.30 με γενική είσοδο 10 ευρώ.
* Στο musichouse (στο Μώλο και στο τηλ. 6974416334- www.myspace.com/musichouseioannina) έχει πλήρες πρόγραμμα αυτές τις ημέρες:
12.3.- B.D. Foxmoor. Ο άνθρωπος που μας έμαθε στην Ελλάδα τι είναι το χιπ- χοπ και βασικός συντελεστής των Active Member. Κυοφορεί συνεχώς νέα πράγματα και κάποια εκ των νέων του χώρου υπάρχουν στη σελίδα www.lowbap.com/gr/ Στις 22.30 με είσοδο 17 ευρώ, (φοιτητικό 14 ευρώ).
13.3- Σεβντάχ. Σε «δωρικούς και ιωνικούς ήχους» όπως λένε οι ίδιοι με μια πολυμελή ορχήστρα. Στις 22.30 (είσοδος 10 ευρώ)
14.3 Band on the Run Στις 11 το βράδυ με είσοδο 10 ευρώ (δύο ποτά).

Θέατρο: Το «Παραμύθι χωρίς όνομα»


To «Παραμύθι χωρίς όνομα» ανεβάζει η κεντρική σκηνή του καλλιτεχνικού σωματείου των Ιωαννίνων «Οι Αθεράπευτοι» από την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη κι ένα από τα καλύτερα της ελληνικής δραματουργίας. Πριν από 50 χρόνια είχε πρωτανέβει από το θίασο του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου.
Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Παππά, η σκηνογραφία του Γιάννη Μελισσουργού, τα κοστούμια της Μαρίνας Πλέσσα, η κατασκευή των σκηνικών του Μίλτου Μπούκα, γενικοί φροντιστές η Αγγελική Κουτσοθανάση και η Μαρία Βρέλλη. Η μουσική είναι η αυθεντική του Μάνου Χατζιδάκι. Στους ρόλους οι: Αγγελική Κουτσοθανάση, Αγγελική Σπανού, Αλίκη Μαργαρού, Γεωργία Διακοπούλου, Γεωργία Θεοδώρου, Γιάννης Καραμάνης, Γιώργος Καψάλης, Γιώργος Κοντογιάννης, Γιώργος Μπούκας, Γιώργος Πρέντζας, Γρηγόρης Πάρλας, Δήμητρα Σαρρή, Δημήτρης Ζώης, Δημήτρης Παππάς, Ελευθερία Πανταζή, Εύη Θανέλλα, Θένια Καριπίδου, Θώμη Ράντου, Ιωάννα Μητσιάλη, Κατερίνα Βλαντώνη, Κατερίνα Πανούση, Κατερίνα Τσολίγκα, Κωνσταντίνος Μπάζας, Κωνσταντίνος Ρώσσης, Λαμπρινή Ράπτη, Μίλτος Μπούκας, Μίνα Παππά, Μιχαήλ Παππάς, Όλγα Μπαλωμένου, Παναγιώτης Δημάκης, Παναγιώτης Μακρής, Περικλής Πανταζής, Ρόμαν Σαργκσιάν, Σοφία Ζήση, Στέλλα Μιλτιάδου, Φωτεινή Κούτση, Χρήστος Μασκίνης-Σιατής, Χρήστος Τσολίγκας, Χρήστος Χρήστου, Χριστίνα Τουλκιαρίδου.
Οι παραστάσεις δίνονται στον Πολυχώρο του υπογείου της Στοάς Ορφέα, για 13 παραστάσεις, μέχρι και Κυριακή 29 Μαρτίου, καθημερινά (πλην Τρίτης και Πέμπτης) στις 9:15μ.μ. (την 25η Μαρτίου και απογευματινή παράσταση στις 6:15).Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 6981981067. Κι ακόμα www.oiatherapeftoi.blogspot.com/(από όπου και η φωτογραφία από την προηγούμενη παράσταση).

Μαρξιστικό καφενείο

Ο Μαρξ έχει κυριεύσει τον πλανήτη, ελέω κρίσης. Από τα μεγάλα ΜΜΕ της μέκκας του καπιταλισμού (βλέπε και προηγούμενη ανάρτηση) που τον κάνουν πρωτοσέλιδα ως πρωτοβουλίες στα μικρά Γιάννενα, το θέμα είναι ότι ο μαρξισμός μετατρέπεται ξανά σε εργαλείο ανάγνωσης του κόσμου (όσο για την ανατροπή σύμφωνα με την περίφημη ρήση του… ποιος ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον).
Μόλις χθες, την Τετάρτη η ΑΚΟΑ (πολιτική οργάνωση- συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) διοργάνωσε θεωρητική συζήτηση με θέμα «Παγκόσμια κρίση- Επιστροφή στον Μαρξ, επιστροφή στο μέλλον» και ομιλητές τον Βένιο Αγγελόπουλο και τον Σταμάτη Κοιλάκο. Αξιοπρόσεκτη η μεγάλη συμμετοχή από όλους τους χώρους σχεδόν, της γιαννιώτικης αριστεράς (ο Μαρξ ενώνει!) καθώς και ο ζωντανός διάλογος που κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες και κυμάνθηκε σε υψηλά… θεωρητικά επίπεδα.
Από το περασμένο Σάββατο έχει ξεκινήσει και μια άλλη πρωτοβουλία. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος Τζ. Σέργης και ο Δημήτρης Αργυρός έχουν οργανώσει ένα «μαρξιστικό καφενείο» όπως το λένε. Κάθε Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι, στο Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20) οργανώνουν κύκλο ομιλιών και ανοιχτή συζήτηση γύρω από τον μαρξισμό. Ας δούμε το σκεπτικό τους από σχετικό κείμενο παρουσίασης της πρωτοβουλίας:
«Το ακόλουθο ερώτημα ίσως μοιάζει σε κάποιους αυτονόητο: Ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός «Μαρξιστικού Καφενείου» σήμερα; Η απάντηση, νομίζουμε, προκύπτει εξίσου αφοπλιστική: 20 χρόνια ύστερα από το τέλος του λεγόμενου «μαρξιστικού κράτους», ο Μαρξισμός επανεμφανίζεται ως εργαλείο κριτικής τού ύστερου, ολοκληρωτικού καπιταλισμού που βασίζεται στο εμπόρευμα – φετίχ και στη βάρβαρη «αγορά». Τούτο άλλωστε το παραδέχονται εσχάτως και οι κατά τεκμήριο «εχθροί» του, 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του «Μαρξισμού» ως απολογητικής ιδεολογίας του «υπαρκτού σοσιαλισμού», δηλαδή των δεσποτικών και ταξικών καθεστώτων, που τυράννησαν το σοσιαλιστικό ιδεώδες στο όνομα του Μαρξισμού. Ήρθε ο καιρός να μελετήσουμε ξανά τη θεωρία της κοινωνικής ελευθερίας, με «νηφάλιο» βλέμμα, δηλαδή χωρίς τις αγκυλώσεις αφενός της αντι-κομμουνιστικής προπαγάνδας που εξαπολύει ασταμάτητα ο (νεο)φιλελευθερισμός και αφετέρου της υπεράσπισης του αντι-μαρξιστικού σταλινικού κομμουνισμού.
Ήρθε πάλι ο καιρός να «ξαναμάθουμε την αλφα-βήτα» της μαρξιστικής θεωρίας και πράξης. Πώς; Σίγουρα όχι σαν «Ευαγγέλιο» έτοιμων απαντήσεων για επίδοξους επαναστάτες – «μάγειρες του μέλλοντος», όπως φοβόταν ο μπάρμπα Κάρολος στην εποχή του. Όπως διαβάσαμε πρόσφατα στον ημερήσιο Τύπο, οι ίδιοι οι απολογητές τής υπάρχουσας καπιταλιστικής πραγματικότητας αναγνωρίζουν στο έργο του Μαρξ μια αξιόπιστη κριτική των αντιφάσεων του εκμεταλλευτικού συστήματος, που μπορεί να τους φανεί χρήσιμη στην παρούσα κρίση του. 2 μήνες ύστερα από την εξέγερση του Δεκέμβρη που αποκάλυψε τις προοπτικές της δύναμης νεολαίας και εργαζόμενων, θα επιχειρήσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την προσέγγιση, πλησιάζοντας τον Μαρξισμό ως εργαλείο ενός πολύμορφου αναστοχασμού των κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων για τη συνολική ανατροπή της παρούσας κοινωνίας».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 14 Μαρτίου: Η κρατική «βία» και η «αντι-βία» των κινημάτων.Εισηγητής: Δημήτρης Αργυρός.
Σάββατο 21 Μαρτίου: Η Αμερική της ανατροπής: Οι «Μαύροι Πάνθηρες» και η «Μπιτ» γενιά.Εισηγητής: Θανάσης Σακελλαριάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σάββατο 28 Μαρτίου: Ο «ολοκληρωτικός καπιταλισμός» και τα «εργαλεία» της άρνησής του.Εισηγητές: Νίκος Τζ. Σέργης, Ειδικός Επιστήμων, Τομέας Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δημήτρης Αργυρός.
Σάββατο 4 Απριλίου: Η κοινωνική «άρνηση» του Δεκέμβρη 2008. Εισηγητές: Άρης Στυλιανού, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της άκρας αριστεράς και του αναρχικού χώρου.
Σάββατο 11 Απριλίου: Η άρνηση του μέλλοντος και το μέλλον της άρνησης. Ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου του «Μαρξιστικού Καφενείου». Εισηγητές: Νίκος Τζ. Σέργης, Δημήτρης Αργυρός, Κώστας Μπουγάς.