Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Σαρακατσιάνος, Λουζιάνα Ρεντ και Blues Wire, βιβλία για τον εμφύλιο και δημοτική παράδοση

Τετάρτη 18.3 Η γκαλερί «Αμυμώνη» (Τοσίτσα 16) παρουσιάζει από σήμερα το βράδυ ως και τις 11 Απριλίου τον Χρήστο Σαρακατσιάνο, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ζωγράφο, καταγόμενο από τα Γιάννενα. Ώρες λειτουργίας Τρίτη έως Παρασκευή 10 - 1.30 το μεσημέρι και 18.30 21.30 και Σάββατο 10 - 1.30.
Πάνω άτιτλο έργο του από το Καπέσοβο το 2001 στο επιστημονικό συμπόσιο για την Πολιτιστική Οικολογία που διοργάνωσε ο Τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός σύλλογος Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος». Το έργο κοσμεί τον τόμο πρακτικών του συνεδρίου.

Τετάρτη 18.3 Tο Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20 τηλ. 2651068550) παρουσιάζει το Jazz Sense Quatret με γνωστούς μουσικούς της πόλης: Κ. Δημητρίου- τύμπανα, Θ. Σφαιρόπουλος- ηλεκτρ.μπάσο, Β. Λαγδάς- ηλεκτρ.κιθάρα, J. Σταρίδας- τρομπόνι,
Στις 22.30 με είσοδο 5 ευρώ- φοιτητικό δωρεάν.

Τετάρτη 18 - Πέμπτη 19.3: Η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι) και στo πλαίσιο της κινηματογραφικής Λέσχης με αφιέρωμα στο «Κινηματογράφο στον Κινηματογράφο», παρουσιάζουν την ταινία «Περσόνα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Σουηδία, 1965, διάρκεια 84'). Η ταινία πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας από την Ένωση κριτικών κινηματογράφου των ΗΠΑ και ήταν υποψήφια για το βραβείο BAFTA καλύτερης ταινίας. Παίζουν οι: Λίβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον, Γκούναρ Μπγιέρσνστραντ κ.α Στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στην πανεπιστημιούπολη, στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Όλο το πρόγραμμα προβολών της λέσχης εδώ.

Παρασκευή 20.3. Οι εκδόσεις Επίκεντρο και «Το βιβλιοπωλείο της οδού Αβέρωφ» παρουσιάζουν στο Πολυθέαμα στις 7 το απόγευμα, το βιβλίο «Μνήμες και λήθη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου». Θα μιλήσουν: Ο Θανάσης Σφήκας, Επίκουρος καθηγητής Ιστορίας νεότερων χρόνων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Κωνσταντίνα Μπάδα, Καθηγήτρια στον Τομέα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας Εθνογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος.

Παρασκευή 20.3 Ο Παύλος Παυλίδης με τους B- Movies επιστρέφουν στα Γιάννενα στο Εν Ιωαννίνοις, στις 11 το βράδυ με τραγούδια από την προσωπική του διαδρομή αλλά και από τα Ξύλινα Σπαθιά. Είσοδος 15 ευρώ.

Σάββατο 21.3 Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών με ανανεωμένη διοίκηση και πάντα πιστή στην ποιοτική μουσική διοργανώνει συναυλία- αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με γνωστά τραγούδια του. Στο πιάνο ο Γιώργος Παυλάκος και το τραγούδι η Λίλιαν Τσατσαρώνη οι οποίοι ως δίδυμο έχουν παρουσιάσει πολλές φορές αυτήν την παράσταση ενώ έχουν μετάσχει αμφότεροι και σε πολλές ποιοτικές παραγωγές.
Στην αίθουσά της (Λ. Παρασκευόπουλου 4) στις 20.00 με ελεύθερη είσοδο.


Σάββατο 21.3 Το Cafe Καπλάνειο παρουσιάζει για μια ακόμα φορά τον Louisiana Red σε ένα live με τους τρομερούς Blues Wire. Τι να λέμε τώρα. Μεγάλη συνάντηση, σπουδαία εμπειρία. Το πρόγραμμα εμφανίσεων ανά την Ελλάδα στο www.blueswire.gr
Στις 22:30, αλλά κρατήσεις απαραίτητες στο 2651076000.

Σάββατο 21.3 Το Ίδρυμα Κ. Κατσάρη σε μια ακόμα ποιοτική του πρόταση για φέτος μας καλεί στη μουσικοθεατρική παράσταση «Η νοσταλγία δεν είναι πια αυτή που ήταν» του Κωνσταντίνου Θεμέλη. Ο εκ Ζαγορίου καταγόμενος Κωνσταντίνος Θεμελής είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα του θεάτρου και του Λόγου ευρύτερα, διακρίνεται όμως τα τελευταία χρόνια και για τον ενδιαφέρον που δείχνει στη δημοτική παράδοση. Δείγμα αυτού του ενδιαφέροντος είναι η παράσταση στην οποία αφηγείται και τραγουδάει ο ίδιος ενώ συνοδεύεται από πολύ καλούς μουσικούς: Μάνος Αβαράκης: Φλογέρες, φυσαρμόνικες, Άλκης Κόλλιας: Πιάνο (και μουσική επιμέλεια), Σολ. Μπαρκί: Κρουστά, Αλεχάντρο Ντίας: Κιθάρα, τσιαράνγκο, κένα.
Στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο.
Για τον Κωνσταντίνο Θεμελή προτείνω και το βιβλίο που μετέφρασε, «Το Χάρτινο Κανό, Ένας οδηγός προς τη θεατρική ανθρωπολογία», του Εουτζένιο Μπάρμπα (εκδόσεις Δωδώνης) ως δείγμα των θεατρικών του δρόμων.

Σάββατο 21.3 Οι B-Sides live στο Berserk στον πολυχώρο Αγορά (κάτω από την Ανεξαρτησίας)- www.b-sides.gr.

Σάββατο 21.3 Οι Night on Earth στο Θυμωμένο Πορτραίτο (βλέπε εδώ).

Σάββατο 21.3 Η Culture Polis - Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας παρουσιάζει τη δεύτερη συνάντηση (συνολικά σε όλες τις πόλεις, μεταξύ αυτών και στα Γιάννενα, την όγδοοη) του Φιλοσοφικού Καφενείου. Στον χώρο ARTηρία στη Λευκάδα στις 9 το βράδυ και με εισηγητή πάντα τον Δρ. Φιλοσοφίας Κωνσταντίνο Π. Ακριβό. Το θέμα της συζήτησης θα είναι το "Αριστούργημα και η Γενεσιουργία του θάμβους" και η "πρόθεση να ανιχνευθεί το φαινόμενο της θαμβικής συναίνεσης στο Αριστούργημα". Γενικότερες πληροφορίες για το θεσμό εδώ.

Σάββατο 21.3 Το Μαρξιστικό Καφενείο συνεχίζεται στο Θυμωμένο Πορτραίτο (εδώ). Αυτή τη φορά στη 1 το μεσημέρι ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάσης Σακελλαριάδης θα μιλήσει με θέμα: "Η Αμερική της ανατροπής, οι 'Μαύροι πάνθηρες' και η 'μπιτ' γενιά". Πάσα συζήτηση επιθυμητή.

Κυριακή 22.3 Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, ένας από τους καλύτερους πολιτιστικούς συλλόγους της Ηπείρου, παρουσιάζει την ετήσια παράστασή του, αυτή τη φορά με τίτλο «Πατήματα γης και ουρανού» με τραγούδι και χορό από τη σπάνια δημοτική παράδοση του τόπου μας. Οι συντελεστές είναι όλοι εξαιρετικοί: Κλαρίνο: Ν. Φιλιππίδης, Β. Παπαγεωργίου, τραγούδι: Παν. Λάλεζας, Γ. Παπακώστας, Βιολί: Κ. Καραπάνος, Λαούτο: Φ. Παπαζήκος, τρομπέτα: Σ. Δράμαλης, κρουστά Α. Ντάφλος. Τα κείμενα είναι της Νίκης Ζούκη, της Ε. Σκούρτη και της Ε. Δούβλη, η απόδοση της Άννας Βαρζώκα και του Τιμ. Θάνου ενώ υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Γιάννης Τριφύλλης.
Στη συνδιοργάνωση και ο Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου. Στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο με ελεύθερη είσοδο.

Θέατρο: Συνεχίζονται οι Ηλίθιοι του Πολ Σάιμον στο Πολυθέαμα (εδώ) και το Παραμύθι χωρίς όνομα, του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο θέατρο των Αθεράπευτων (εδώ).