Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η Μαίριλυν Γιάλομ (και ο Ίρβιν Γιάλομ) στα Γιάννενα

Η αμερικανίδα συγγραφέας και επιστήμονας Μαίριλυν Γιάλομ (Marilyn Yalom) έρχεται στα Γιάννενα για να δώσει μία διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Πέμπτη 2 Απριλίου στις 7 το απόγευμα. Η διάλεξη θα δοθεί στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» στην πανεπιστημιούπολη και η συγγραφέας θα μιλήσει, με παράλληλη μετάφραση με θέμα «Το γυναικείο στήθος ως πολιτισμική εικόνα». Μαζί της θα είναι ο διάσημος συγγραφέας και σύζυγός της Ίρβιν Γιάλομ.
Το ζεύγος Γιάλομ θα βρίσκεται από τα τέλη Μαρτίου στην Ελλάδα για σειρά διαλέξεων.
Ο Ίρβιν Γιάλομ, διάσημος καθηγητής Ψυχιατρικής και πασίγνωστος και στη χώρα μας για τα βιβλία του (Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Η θεραπεία του Σοπενάουερ, Στο Ντιβάνι και πολλά άλλα που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά) θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής στις 31 Μαρτίου με θέμα «Με το βλέμμα στον ήλιο: ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου» (ήδη έδωσε μία συνέντευξη στα Νέα στις 17 Μαρτίου).
Στις 30 Μαρτίου η Μαίριλυν Γιάλομ θα μιλήσει στις 8 το βράδυ στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα καλεσμένη του εκδοτικού οίκου «Άγρα», ο οποίος και εκδίδει τα βιβλία τους στη χώρα μας και υπηρετεί το καλό βιβλίο χρόνια τώρα (www.agra.gr). Η διάλεξη αυτή δίνεται με αφορμή της έκδοσης των βιβλίων της συγγραφέως «Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού», πέρυσι και «Ο καιρός των καταιγίδων, Η Γαλλική επανάσταση στη μνήμη των γυναικών» που εκδόθηκε πρόσφατα. Θα προλογίσει η Χρυσή Ιγγλέση, δρ. Ψυχολογίας και η Δήμητρα Τζανάκη επισκέπτρια λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Μαίριλυν Γιάλομ διευθύνει τις σπουδές για τις Γυναίκες και το Φύλο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Η διάλεξή της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα επικεντρωθεί σε ένα θέμα που είχε αναπτύξει στο παλιότερο βιβλίο της «Η ιστορία του γυναικείου στήθους» (έχει εκδοθεί από την Άγρα επίσης).
Είναι φανερό ότι η επίσκεψη του ζεύγους Γιάλομ στα Γιάννενα και το τοπικό πανεπιστήμιο, αποτελεί κορυφαίο γεγονός, όχι μόνο για την επιστημονική σημασία που έχει το έργο της Μαίριλυν Γιάλομ, αλλά και γιατί απλώς δύο διάσημοι άνθρωποι της επιστήμης θα βρεθούν στην πόλη. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Θα ήταν δε και πολύ ωραίο, το γιαννιώτικο κοινό να έχει την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά τους δύο συγγραφείς, να τους μιλήσει, να υπογράψουν βιβλία.
Σύμφωνα πάντως με σχετική ανακοίνωση στην εκδήλωση θα προλογίσουν ο πρύτανης Ιωάννης Γεροθανάσης και η Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, Αναπλ. Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Στην κ. Βρέλλη οφείλουμε άλλωστε και την υλοποίηση αυτής της επίσκεψης, δείγμα ότι και οι γιαννιώτες ακαδημαϊκοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο τι γίνεται διεθνώς.
Όσοι και όσες θέλουν να μετακινηθούν από την πόλη προς το Πανεπιστήμιο θα υπάρχει λεωφορείο στις 6.30 μμ έξω από τη νομαρχία το οποίο θα αναχωρήσει στη συνέχεια στις 9.15 από το πανεπιστήμιο με το τέλος της διάλεξης.
Με το καλό να έρθουν οι διάσημοι επισκέπτες.