Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Tσικνοπέμπτη και έπονται Δάρνακες, Ζαραλίκος και Γιώργης Χριστοδούλου



Τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεφύγει λίγο στα Γιάννενα με τις απόκριες. Κάπως τις μετατρέψαμε σε εκείνο το μεταμοντέρνο «έθιμο» που επιτάσσει σουβλάκια ψημένα έξω στο πεζοδρόμιο και μέσα στην καφετέρια καψουροτράγουδα και χαρτοπετσέτες στον αέρα για τα κορίτσια που χορεύουν πάνω στο τραπέζι (αυτό το μικρό τραπέζι που δεν χωράει καν τους καφέδες).
Δεν λέω ότι υπάρχει σώνει και καλά μια δήθεν αυθεντική αποκριά του παρελθόντος που «ο κόσμος ήξερε να γλεντάει», και την οποία πρέπει να μιμούμαστε εσαεί, αλλά και τούτη η αισθητική του νυχτομάγαζου είναι και υπερβολική και κουραστική. Επιπλέον είναι και ξεπερασμένη ήδη. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι κοιτάνε να γιορτάζουν με εξωστρέφεια, χωρίς πολλά χρήματα και λιγότερο τυποποιημένα.
Ενθυμούμενος, δε και κάτι ωραία αποκριάτικα πάρτι που έκανε το Μαντζάτο, με τον Σπύρο να μας συστήνει τη χορευτική εκδοχή των Mano Negra, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν γιορτάσαμε ακόμα τις γιορτές που πεθυμήσαμε.
Και μερικές διέξοδοι τώρα, επιστρέφοντας στην πραγματικότητα.
* Σήμερα, Τσικνοπέμπτη και σε λίγες ώρες από τώρα, στο musichouse θα εμφανιστεί ο Χρήστος Τζιτζιμίκας, σε παραδοσιακό γλέντι μαζί με τους μουσικούς: Βασίλη Παπαγεωργίου- κλαρίνο, Κώστα Καραπάνο - βιολί, Φώτη Παπαζήκο- λαούτο, Τάσο Ντάφλο- κρουστά. Από τις 10 και μετά, με ελεύθερη είσοδο, στο Μώλο και για πληροφορίες 6974416334 και www.myspace.com/musichouseioannina. Και επίσης στην ενημερωμένη ιστοσελίδα του καλλιτέχνη www.iamvos.gr.
Και στο Θυμωμένο Πορτραίτο όμως, η ημέρα σήμερα έχει παράδοση. Τα αποκριάτικα της Δόμνας Σαμίου θα παίξουν επί σκηνής οι: Χαρίλαος Τσακτσίρας- Περικλής Μπουλουχτσής- Ντίνος Μπουζιάνης- Αμίν Αλαγκαμπού- Σταματία Δόση- Σωτήρης Κατσούρας. Οι καλοί δηλαδή μουσικοί που τους ξέρουμε κι από το λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα τις υπόλοιπες μέρες. Είσοδος με φαγητό 5 ευρώ στις 22.30 (Καποδιστρίου 20, 2651068550).
* Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου: Κι επειδή οι ημέρες αργίας, όπως είναι η 21η Φεβρουαρίου, φέρνουν και μια διάθεση εξόδου, το Σάββατο και οι δύο χώροι έχουν επίσης καλές προτάσεις.
Το Θυμωμένο Πορτραίτο παρουσιάζει τους Δάρνακες, (πάνω αριστερά) οι οποίοι έχουν ξαναπαίξει πολλές φορές στον ίδιο χώρο, τα balkan post gypsy punk τραγούδια τους, όμως αυτή τη φορά φέρνουν και νέα τραγούδια (στις 22.30 με είσοδο 10 ευρώ).
Στο musichouse την ίδια ώρα θα εμφανίζονται ο πολύ γνωστός Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο Θανάσης Παπαγεωργίου, σε καυστικές ατάκες σάτιρας (είσοδος 15 ευρώ).
* Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου τέλος, στο Θυμωμένο Πορτραίτο (στις 22.20, 10 ευρώ) εμφανίζεται ο Γιώργης Χριστοδούλου (πάνω δεξιά) που επανέρχεται στον ίδιο χώρο μετά από δύο χρόνια, κουβαλώντας ακόμα περισσότερα δικά του τραγούδια και μια παράσταση με θεατρικά στοιχεία η οποία και διατρέχει τις δυνατές μουσικά δεκαετίες του ’50 και του ’60 και όχι μόνο της Ελλάδας. Μια μουσική εμπειρία διοργανώνει σε τέτοιες βραδιές ο γνωστός τραγουδιστής. Μαζί του παίζουν οι μουσικοί: 'Ελσα Παπέλη- βιολοντσέλο, Πάρις Ματακούδης – κοντραμπάσο, μεταλλόφωνο.